Jak uspět na mistrovství světa v hokeji 2019?

18. 04. 2019 13:12:25
Blíží se pro všechny hokejové fandy nejkrásnější část roku – hokejový šampionát, letos pořádán na Slovensku. Čemu by se měl český tým vyvarovat, aby letos opět nepřišlo zklamání v podobě čtvrtfinálového vyřazení?

1. Jasná brankářská jednička

Českému brankovišti vždy vládly velké osobnosti. Kvalitám Dominika Haška se v jeho éře nikdo nevyrovnal. Po Dominátorovi následovala stále nedoceněná etapa Tomáše Vokouna. Borec, který vždy neváhal reprezentovat Českou republiku. Přesně ten typ brankáře, který svými fantastickými výkony pozvedne sebevědomí celého týmu

V roce 2011 se mistrovství také uskutečnilo na Slovensku a turnaj tehdy parádně vyšel Ondřeji Pavelcovi. O rok později jsme získali zatím poslední medaili.

Následuje úpadek českého týmu. Dlouhých 7 let čekáme na medaili. Poslední mistrovství se prosazoval přístup jezdit s předem neurčenou brankářskou jedničkou. V brankovišti se střídali dva gólmani a ten lepší z nich dostal důvěru ve čtvrtfinále.

















Pokud chceme uspět, musíme letos před turnajem jasně říct, na jakém brankářovi budeme stavět. Gólmanská jednička získá sebevědomí, naučí se komunikovat s obranou a hlavně – gólmanovi přibude těžkých zápasů ve skupině, díky kterým poroste jeho forma na čtvrtfinále.

2. Hráči z NHL jsou kvalitou jinde než hráči z Evropy

Každý hokejista soustředí svoje úsilí k jedinému cíli – zahrát si nejlepší hokejovou soutěž světa NHL. Ani talent v kombinaci s roky dřiny nemusí znamenat místo v severoamerické soutěži. Konkurence je obrovská a sítem projdou skutečně jen ti nejlepší.

A Švéďáci to vědí. Celý ročník přípravného Euro Hockey Tour odjezdí s hráči převážně ze své domácí soutěže. Nechají kluky otrkat se na mezinárodní scéně. Na mistrovství pak postaví tým na borcích z NHL. Poslední výsledky výběru Tre Kronor hovoří za vše:

2018, 18 hráčů z NHL: zlato.
2017, 19 hráčů z NHL: zlato.

Český tým samozřejmě nemá takové možnosti, aby složil mančaft převážně z hráčů z NHL. Nicméně čeští trenéři až příliš lpí na jménech z Evropy. Máme na to postavit první dvě elitní formace výhradně na hráčích ze zámoří.

3. Nominace. Za zkušenost se nejezdí.

Každý rok vzbuzuje závěrečná nominace hráčů velké diskuze. Čeští trenéři bývají v posledních letech při skladbě nároďáku hodně sentimentální. Starší hráči pak dostávají nepřiměřeně velký icetime.

Přitom současný trend hokeje je opačný. Hra se neustále zrychluje, hráči mívají na ledě na vše méně času a prostoru. Vidíme to i v NHL, kde hrají stále mladší kluci. Hokeji teď vládne rychlost.

Pokud vezmeme staršího zkušenějšího borce, například z Extraligy, prosím, ať ale hraje nejvýše třetí, čtvrtou lajnu. Tým musí stát na rychlých dravcích. Jinak se opět budeme divit, proč nás přebruslili Švýcaři.

Hráči z širšího reprezentačního výběru se potkávají na nesmyslně dlouhém tréningovém kempu. Tým odehraje několik přípravných utkání v sestavě, kde bohužel většina z hráčů nedosahuje kvalit mistrovství světa. Trenéři pak při konečné nominaci příliš berou v potaz výkony hráčů z těchto druhořadých zápasů.

Letošní šampionát začíná nezvykle později, tudíž bude čas doplnit výběr o hráče, kteří vypadnou ve druhém kole Stanley Cupu. Nesmíme podlehnout falešnému dojmu sehranosti hráčů z Evropy, kvůli kterým nebudeme mít zájem o hráče z NHL.














Výběr Kanady se tradičně potkává až v dějišti šampionátu a přesto patří k nejobávanějším týmům. Skupina je dlouhá, na sehrání je času dost.

4. Fandit, fandit a fandit

Závěrem chci říci, že co Čech, to hokejový trenér. A to je dobře! Málokterý kolektivní sport dokáže v naší krajně vzbuzovat tak vášnivé emoce, jako to dělá lední hokej.

A o tom o je. Chodit s kamarády do hospody, dívat se v práci, ve škole, prostě na dva týdny žít hokejem.

Češi, do toho!

Autor: Šimon Rožánek | čtvrtek 18.4.2019 13:12 | karma článku: 12.29 | přečteno: 506x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 720

Jsem hospodským buřičem, hokejovým trenérem na volné noze. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...